V posledním předvánočním víkendu uspořádal growmarket.cz ve spolupráci se společností CANNA dvoudenní workshop pod vedením Pietera Klaassena, který je uznávaným poradcem profesionálních pěstitelů. Pro ty z vás, kteří se nemohli zúčastnit, jsme připravili několik tipů, kterými se řídí mistři pěstitelského řemesla.

Během dvou dnů a mnoha hodin přednášek jsme se dozvěděli mnohé, ale nejdůležitějším poznatkem bylo, že v uzavřených podmínkách indoorové pěstírny musíme dbát na každý detail. Jediná nepozornost nebo závada na zařízení mohou zhatit celý pěstební cyklus. Naštěstí na growmarket.cz seženete veškeré potřebné vybavení, se kterým je indoor pěstování o mnoho jednodušší.

Kontrola klimatu pro zdravý vývoj rostlin

Precizní kontrola klimatu v pěstebním prostoru je při indoorovém pěstování základem úspěchu. Růst a vývoj rostlin ovlivňuje celá řada vnějších faktorů, jako jsou například kvalita a intenzita světla, teplota v místnosti nebo vlhkost substrátu. Zatímco venku jsme mnohdy závislí na rozmarech počasí, v indoor pěstírně je vše pevně v rukou zahradníka.

Voda je základ života, to platí i při pěstování rostlin. Vlhkost substrátu, EC, množství kyslíku a teplota kořenové zóny, ovlivňují kořenový tlak a přísun vody spolu s živinami. Na druhé straně stojí transpirace, při které se rostliny naopak vody zbavují vypařováním. Na transpiraci mají vliv především relativní vlhkost, kvalita i pohyb vzduchu a teplota prostředí. Celému systému pak dodávají energii světlo a vzduch, ze kterého rostliny získávají CO2.

Rovnováha všech výše zmíněných faktorů je tím, co vytvoří v pěstírně ideální podmínky pro dokonalou sklizeň. V opačném případě se může stát, že se pohyb živin a vody v rostlinách doslova zasekne a pěstitel přijde o část nebo celou úrodu. Chcete vědět, které pěstební vybavení vám pomůže vytvořit optimální klima snadno a úsporně? Přečtěte si následujících deset tipů!

10 rad na vylepšení vaší pěstírny

  1. Kvalita a intenzita světla ovlivňují veškeré metabolické procesy v rostlinách. Pokud pěstujete pod vysokotlakými výbojkami (HPS a MH), sáhněte po moderních digitálních předřadnících, které vám dávají možnost snížit nebo zvýšit intenzitu světla. Ještě více výhod mají LED svítidla, která jsou nejen úspornější, ale především nabízí široké možnosti regulace.
  2. CO2 je pro rostliny důležitým zdrojem energie, který potřebují pro fotosyntézu. V uzavřených pěstebních prostorách je možné pomocí různých generátorů CO2 uměle zvyšovat množství CO2. Vyšší koncentrace CO2 vzduchu urychluje metabolismus rostlin. Nezapomínejme však, že suplementace CO2 je vhodná pouze do pěstíren s vysokou intenzitou osvětlení. Obvykle se doporučuje obohacovat vzduch maximálně o 1 ppm CO2 na každý 1 µmol/m2/s energie dodávané světly.
  3. Neustále monitorujte teplotu uvnitř pěstírny. Rozdíl mezi denním a nočním cyklem by nikdy neměl přesáhnout 8° C. V nabídce growmarket.cz najdete kvalitní úsporná topení, klimatizační jednotky i profesionální monitorovací zařízení.
  4. V průběhu životního cyklu rostlin se mění jejich nároky na vlhkost vzduchu. Zatímco mladé rostliny potřebují vlhkost až 75 %, v pozdějších fázích květu je žádoucí vlhkost snížit. Předejdete tak plísním a hnilobě květů. Zvlhčovače a odvlhčovače vzduchu patří dnes k základnímu vybavení každé pěstírny.
  5. Dostatečný pohyb vzduchu je nezbytný pro předcházení plísním a zesílení stonků rostlin. Cirkulační ventilátory by měly směřovat proud vzduchu vždy těsně nad vrcholky rostlin směrem ke zdroji světla.
  6. Základem dobře fungující pěstírny je výkonná vzduchotechnika, která zajistí dostatečnou výměnu vzduchu a odvede přebytečné teplo i vlhkost. Spolu se osvětlením bývá odtahový ventilátor největším „žroutem“ energie. Zvažte pořízení některého z odtahových ventilátorů s technologicky vyspělým EC motorem, které jsou o mnoho úspornější oproti starším kartáčovým motorům. Navíc jsou EC motory tiché a jejich regulace je jednoduchá.
  7. Ať už pěstujete v půdě nebo v některém z inertních substrátů, správná a pravidelná závlaha je vždy vaší starostí číslo jedna. Automatické zavlažovací systémy jsou skvělým řešením pro ty, kteří nemají čas své rostliny zalévat ručně.
  8. Kontrola obsahu minerálů v zálivce nebo substrátu je důležitá pro optimalizaci výnosu a kvality úrody. Používejte EC metr, abyste mohli své rostliny vyživovat podle jejich potřeb.
  9. Živný roztok nebo voda, kterou ke kořenům rostlin dodáváte, by měla být vždy řádně okysličená. V dlouho nádrži se stojatou vodou se snadno rozmnoží nebezpečné patogeny, které mohou do několika dnů zahubit vaše rostliny. Snadným řešením je do nádrže se zálivkou umístit malé vzduchové čerpadlo se vzduchovacím kamenem.
  10. Nezalévejte rostliny příliš teplou zálivkou. Ideální teplota v okolí kořenů je 18 °C. U hydroponických systému je často potřeba chladit živný roztok.

Chcete se stát prvotřídními pěstiteli a zajímají vás další praktické rady? Odborné semináře pro veřejnost pořádáme pravidelně! Sledujte naše sociální sítě nebo se přihlaste k odběru newsletteru a navštivte některou z plánovaných vzdělávacích akcí.

Tyto stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte. Další informaceSouhlasímNastavení